ξύλα πέτρες και τσαλιά καμμένα, ήτοι σκίτσα, σκέψεις και σχόλια του Νικόλα

10 Αυγ 2010

βιβλιοπροτάσεις

Ε, καλοκαιράκι, διακοπές, μπανάκια...

Όλοι χαλαρώνουμε και περιμένουμε τον Σεπτέμβριο που θα γίνει το μεγάλο ΜΠΑΜ! (ή που θα συνεχίσουμε να χαλαρώνουμε...) Και αφού πρέπει να δικαιολογήσουμε την θερινή μας ραστώνη, ας προτείνουμε και ένα-δυό βιβλία για την παραλία.

Ζαν Κλωντ Μισεά, Η αυτοκρατορία του μικρότερου κακού, Πόλις, 2008

Το πρώτο το διάβασα όντως στην παραλία, και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Με μοναδικό τρόπο περιγράφει όλη τη φιλοσοφία του θαυμαστού κόσμου που ζούμε. Ασχολείται με την φιλοσοφική βάση του φιλελευθερισμού, την νέα θρησκεία της εποχής μας (βλέπε τις θεότητες Αγορά και Δίκαιο), την διάλυση κάθε συνεκτικού δεσμού της κοινωνίας και την ανακήρυξη του θολού ιδεολογήματος της «ανοχής» ως της μοναδικής επιθυμητής ηθικής αξίας, το (όχι και τόσο) περίεργο φαινόμενο η αριστερά να έχει καταντήσει, λίγο-πολύ, ένας ντελάλης του φιλελευθερισμού και τίποτε άλλο, το ακατανόητο πείσμα των απλών ανθρώπων να θέλουν να παραμείνουν άνθρωποι (αυτό που οι φιλελεύθεροι, δεξιοί και αριστεροί, αποκαλούν «συντηρητισμό») και άλλα πολλά. Ιδανικό ξεκίνημα και για τα υπόλοιπα βιβλία του Μισεά (Το αδιέξοδο Άνταμ Σμιθ, Εναλλακτικές εκδόσεις, 2008 και Η εκπαίδευση της Αμάθειας, βιβλιόραμα, 2002).


Σπύρος Κουτρούλης, ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας, Εναλλακτικές εκδόσεις, 2010

Η πρόταση για το δεύτερο βιβλίο περιλαμβάνει και ένα κάποιο στοιχείο ματαιοδοξίας, καθ'ότι την γενική επιμέλεια του βιβλίου και την μακέτα του εξωφύλλου ανέλαβε... η αφεντιά μου... (συγχωρητέα βέβαια, ένεκα του νεαρού της ηλικίας!).
Μία περιήγηση στην αισθητική και τις ιδεολογίες του νέου ελληνισμού, έτσι για να δούμε πως σκέφτονταν κάποιοι άνθρωποι που νοιάζονταν γιαυτόν τον τόπο, να πάρουμε ιδέες, μαθήματα, κουράγιο για αυτά που έρχονται. Από τον Θεοτοκά μέχρι τον Ρίτσο και τον Χατζηκυριάκο Γκίκα, από τον Κανελλόπουλο μέχρι τον Π. Κονδύλη, από τον Καραγάτση μέχρι... την Δόμνα Σαμίου, «προσωπικές αγωνίες και εμπειρίες που προσπαθούν να συναντηθούν με τις αντίστοιχες της εθνικής και κοινωνικής μας συλλογικότητας.»

Καλά μπάνια και καλό διάβασμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου