ξύλα πέτρες και τσαλιά καμμένα, ήτοι σκίτσα, σκέψεις και σχόλια του Νικόλα

20 Σεπ 2010

πασοκισμός

Η νόσος του πασοκισμού

Στάδια, συμπτώματα, πρόληψις

Η νόσος του πασοκισμού (σηψαιμική πασοκίασις η ανωφελής), έχει λάβει εις την χώραν μας εκρηκτικάς διαστάσεις και θεωρείται από τους ειδικούς «πανδημία» υψίστου κινδύνου. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα συμπτώματα και τις βαθμίδες της νόσου, προκειμένου να συμβάλλουμε εις την ορθήν ενημέρωσην των πολιτών. Η νόσος διέρχεται πέντε στάδια, πριν μολύνει ολοκληρωτικά τον οργανισμόν:

α) ο συνοδοιπόρος

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου γίνονται δυσκόλως αντιληπτά. Συνήθως εκδηλώνονται κατά την διάρκειαν της τηλοψίας και χαρακτηρίζονται από κατάρρευση του πνευματικού ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ασθενής εμφανίζει ιδιαίτερη παθητικότητα εις τας τηλεοπτικάς εκπομπάς και συνηθίζει να δέχεται αδιαμαρτύρητα τα όσα βλέπει και ακούει. Είναι αφηρημένος και παρουσιάζει κενά στον ειρμό και την σκέψη του.

Ευδοκιμεί: διάσπαρτη στο σύνολο του πληθυσμού

Αντιμετώπισις: Συνίσταται απομάκρυνσις εκ της νοσογόνου τηλεοράσεως και παρότρυνσις ενασχολήσεως με δημιουργικάς ασχολίας (ψάρεμα, μαγείρεμα, πλέξιμο κλπ)

πασοκόπληκτος στα πρώτα στάδια της νόσου.

β) ο ψηφοφόρος

Η μετάβαση στο δεύτερο στάδιο σημαδεύεται από το απονενοημένο διάβημα της ρίψεως του ανόσιου ψηφοδελτίου στην κάλπη. Πράξις απελπισίας ή ευίθιας, έχει ως αποτέλεσμα την απρόσκοπτη επέλαση της νόσου στον οργανισμό. Αρχίζει να αλλάζει η συμπεριφορά του ασθενούς. Παρατηρείται ηττοπάθεια, έλλειψη ζωτικότητας, απάθεια. Πράγματα που μέχρι τότε θα τον εξαγρίωναν, τώρα περνάνε χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Πρώτα συμπτώματα αφασίας.

Ευδοκιμεί: εις άνεργους και μέλη του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Αντιμετώπισις: Συνίσταται ολιγόμηνη αποχή από πάσα πολιτική πράξη και επαφή με ψυχολόγο.

πασοκόπληκτος κατά τη διάρκεια του εγκλήματος. Είναι φανερές οι ενοχές που νιώθει...

γ) το μέλος

Στο στάδιο αυτό η κατάστασις του ασθενούς χειροτερεύει, αλλά είναι ακόμη αναστρέψιμη. Κύριο σύμπτωμα η απώλεια της κοινής λογικής. Ο ασθενής λέει διαρκώς ασυναρτησίες και δυσκολεύεται να προτάξει λογικά επιχειρήματα. Είναι ευέξαπτος, απότομος και, παράλληλα, αποκτά μια ιδιαίτερη αδυναμία σε άχρηστα είδη πολυτελείας.

Ευδοκιμεί: σε προμηθευτές του δημοσίου και μέλη του ευρύτερου εργοληπτικού τομέα

Αντιμετώπισις: Απαιτείται συνεχής παρακολούθησις και συνεδρίες με ψυχολόγο. Χρήσιμη και η αλλαγή επαγγέλματος.

πασοκόπληκτος σε προχωρημένο στάδιο. Απολαμβάνει το πρώτο του κότερο

δ) ο δάσκαλος

Η νόσος, πλέον, καθίσταται ανίατος. Ο ασθενής αντιλαμβάνεται την κατάστασή του, αλλά την αντιμετωπίζει ως προτέρημα. Φροντίζει, λοιπόν, να επιδεικνύει την πασοκίασή του και να επιδιώκει την εξάπλωσή της. Παρατηρείται συχνή λογοδιάρροια (με περιεχόμενο αντίστοιχο της κοινής διάρροιας), φαντασίωση μεγαλείου (illusions of the grandeur) και ολοένα αυξανόμενη δυσκολία επαφής και επικοινωνίας με το περιβάλλον. Στο στάδιο αυτό του κοινωνικού αυτισμού, ο ασθενής βρίσκεται, πλέον, στον κόσμο του (συνήθως κάπου μεταξύ Πολιτείας, Κεφαλαρίου και Εκάλης).

Ευδοκιμεί: σε πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές

Αντιμετώπισις: Η κατάστασις χαρακτηρίζεται, πλέον, κλινική και συνίσταται ο εγκλεισμός.

πασοκόπληκτος αστέρας ετοιμάζεται να μας πείσει για τα καλά της αρρώστειας του

ε) ο κουμπάρος

Ευτυχώς, στο τελικό στάδιο της νόσου, φθάνουν λίγοι ασθενείς, αν και τα ποσοστά διαρκώς αυξάνονται. Στο στάδιο αυτό ο ασθενής τελεί σε πλήρη αφασία. Χάνει κάθε αίσθηση ευθύνης, δικαίου, ηθικής και ενοχής και επιστρέφει στο ψυχολογικό επίπεδο της βρεφικής ηλικίας. Αντιλαμβάνεται το περιβάλλον μόνο με επίκεντρο τον εαυτό του και ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την εξυπηρέτηση ζωωδών ενστίκτων και την ικανοποίηση των βιολογικών του αναγκών (κυρίως στοματικών και πρωκτικών). Η επικοινωνία είναι αδύνατη. Χαρακτηρίζεται από αυξημένη ματαιοδοξία, φθόνο και απληστία.

Ευδοκιμεί: σε πολιτικούς, εκδότες και μεγαλοεπιχειρηματίες

Αντιμετώπισις: Απαραίτητος ο ισόβιος εγκλεισμός και η καθήλωσις. Συνίσταται η χρήσις ηλεκτροσόκ.

διαπλεκόμενοι πασοκόπληκτοι, στο τελικό στάδιο πασοκίασης

Πρόληψις

Η πασοκίασις αποτελεί μια επιδημία που απειλεί τον καθένα. Πέρα από τα επιμέρους συμπτώματα και τις μεθόδους αντιμετωπίσεως, απαιτείται πρόληψις στο σύνολο του πληθυσμού και από νεαρή ηλικία. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την νόσον είναι η αποφυγή κάθε βλαπτικής ενεργείας και σκέψεως που ξέρουμε ότι είναι πιθανόν να μετανιώσουμε. Πρέπει, δηλαδή, να αποφεύγουμε την πράξιν εκείνην, την οποίαν ο λαός ορίζει με την γνωστήν αγοραίαν έκφρασην. Προσέξατε ιδιαιτέρως τους νέους! Είναι επιρρεπείς εις την άσεμνον αυτήν πράξιν. Πρέπει να τους αποτρέψετε από την συνεχήν τέλεσήν της!

22 σχόλια:

 1. ποσο θεοοοοοοοοοοοοοοοοοοοος παιζει να σαι ρε γαμωτο !!! χαχαχαχα !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΥΓΕ! Η πλήρης ανάλυση του πασοκισμού και του κρυπτοπασοκισμού. Διάγνωση και θεραπεία κατά περίπτωση...

  Πραγματικά έλειπε από την blogoσφαιρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νικόλα, δεν έχω λόγια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. και να σκεφτείτε ότι για αυτή την επιδημία, ούτε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενδιαφέρθηκε, ουτε εμβόλια βγάλανε ούτε τίποτε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν το κατάλαβα. Τι εννοείς; Πάντως εφόσον δεν λες τον Πρόεδρο χαζό, κανένα πρόβλημα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κύριε πρέσβη... μας κακομαθαίνετε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ποιος είναι πρέσβης, Ovis; Τι λέτε, δεν καταλαβαίνω τίποτα, εξηγήστε μου κι εμένα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. κύριε Πασόκε μην ανησυχείτε. το παρόν ιστολόγιον δεν έχει καμία προ΄θεση να αμφισβητήσει την πνευματική διάυγεια και ενάργεια του Πρωθυπουργού.
  Πρόκειται περί στυλοβάτου του πνεύματος, αληθούς φάρου της ανθρωπίνης διανοίας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τρόπος του λέγειν αγαπητέ pasokus...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ε, εντάξει υπερβάλλετε λίγο. Είναι αλήθεια ότι είναι ευφυέστατος και γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα του τόπου όσο κανείς, αλλά μην τα παραλέμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Α!! όλα κι όλα! Να λέμε τα κακώς κείμενα αλλά να παραδεχόμαστε και την αλήθεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ετσι είναι κ. Νικόλα. Ας είμαστε αντικειμενικοί, επιτέλους. Και το ΔΝΤ, μη νομίζετε, σε καλό μπορεί να μας βγεί, γιατί αφού δεν μπορούμε μόνοι μας να βάλουμε τάξη, τουλάχιστον ας βάλουν οι ξένοι.

  Εσεις, Ovis, είστε λατινομαθής σαν κι εμένα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ασφαλώς και πρέπει να μας βάλουν τάξη οι ξένοι, αφού δεν μπορούμε μόνοι μας. Έτσι και στην καθημερινότητά μας. Εγώ π.χ., αν τύχει κάποιο βράδυ να έχω κάποια «στυτική δυσλειτουργία» (αν με πιάνεις), δίνω την κοπέλα μου στον γείτονα να την περάσει ένα χέρι, αφού δεν μπορώ εγώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Για το ενδεδειγμενο φαρμακο μολις πριν λιγο ενημερωσε ενας φιλος. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. κ. Νικόλα, τι θα πει "στυτική"; Και τι θα πεί "να την περάσει ένα χέρι", φράχτης είναι η κοπέλα σας;

  Α, Κύπρια, μάλιστα. Πάντως δεν σας φαίνεται καθόλου στο γράψιμο, συγχαρητήρια!

  Να πείτε του φίλου σας, Ροδιά, ότι ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. που να το ξεχάσει, του το θυμίζει διαρκώς το Πασόκ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ηταν πολύ ωραία η παρέα σας. Σας αφήνω τώρα. Πάω να δω λίγο τηλεόραση, να ξεσκάσω βρε αδελφέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Toυρκιστί pasak = λέρα, λίγδα εξ΄ου και pasaklı = λερός, λιγδιάρης
  Τυχαίo; δε νομίζω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. είχα από καιρό την εντύπωση ότι το «Πασόκ» δεν είναι αρχικά αλλά κανονική λέξη. Τώρα επιβεβαιώθηκα. Και έχουμε και την ετυμολογία της! Μερσί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ντροπή να τα γράφετε αυτά τα αντιεπιστημονικά. Δηλαδή, η Τρέμη, ο Γιάννης Πολίτης και τόσοι άλλοι έγκριτοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο στάδιο Δ της νόσου, τί έπαθαν; Μια χαρά τους βρίσκω (στην οικονομική τους κατάσταση, εννοώ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. κάνεις λάθος, η μούρη τους είναι σαν το τύπο στη φωτογραφία, απλά τους βάζουν μέηκ-απ πριν βγουν στο γυαλί. Στο στάδιο αυτό η οικονομική κατάσταση είναι χείριστη γιατί ενώ παίρνουν πολλά χρήματα, η πασοκίαση τους έχει φορτώσει ανάγκες και επιθυμίες που μόνον η οικονομική κατάσταση του πέμπτου σταδίου μπορεί να ικανοποιήσει. Έχουν λεφτά για κότερο αλλά θέλουν θαλαμηγό. Για λήπυση! Έτσι, αν βγάλουν πολλά λεφτά κατρακυλάνε στο 5ο στάδιο και γίνονται ζώα, αν δεν βγάλουν όσα χρειάζονται, μένουν στο 4ο και γίνονται υπερκομπλεξικοί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή