ξύλα πέτρες και τσαλιά καμμένα, ήτοι σκίτσα, σκέψεις και σχόλια του Νικόλα

13 Ιαν 2011

ε-ε-έρχεται! στο ε-ε-ερζερούμ!





και κάποιες ιστορικές πληροφορίες, συμβολισμοί και «τρίβια»:

α) Arz-e-Rum σημαίνει στα περσικά «γή των Ρωμαίων». Μέχρι σήμερα οι Τούρκοι μας αποκαλούνε Rum.
β) Στο Βυζάντιο το Ερζερούμ λεγόταν Θεοδοσιούπολις. Κατακτήθηκε από τους Σελτζούκους, μετά τη μάχη του Ματζικέρτ.
γ) Το γαλάζιο (στα φουλάρια) είναι το χρώμα του παντουρκισμού.
δ) Ο ήλιος με τα δεκαέξι αστεράκια, συμβολίζει τις «16 αυτοκρατορίες των Τούρκων» (Από τους Ούννους και τους Χαζάρους, μέχρι τους Σελτζούκους και τους Οθωμανούς). Είναι το επίσημο έμβλημα του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας.
ε) Στο Ερζερούμ γίνονται και κάτι χειμερινοί αγώνες. Έμβλημά τους ένας γελοίος δικέφαλος αετός που κάνει σκι.
στ) Ο χαζός της Μαργαρίτας παρευρέθη, στο Ερζερούμ, στη «Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων». Προφανώς θεωρείται πρέσβης της Τουρκίας. Ίσως είναι πρέσβης καλής θελήσεως. Κάτι σαν τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
ζ) Αν ο Τζέφρυ πήγαινε σε αντίστοιχη σύνοδο στη Σερβία, θα ήταν εθνικιστής. Αν πήγαινε σε αντίστοιχη σύνοδο στη Παλαιστίνη, θα ήταν τρομοκράτης.
η) Σε περίπτωση δίκης για εσχάτη προδοσία, ο μειωμένος δείκτης ευφυίας δεν προσμετράται ως ελαφρυντικό.

4 σχόλια:

  1. Ο δάσκαλος από τα Νικολοβάρβαρα είμαι...

    Μ'έφτιαξες τώρα. Μάντεψε γιατί δεν έχω αρχίσει ακόμα τον Μερακλή. Γιατί προσπαθώ να τελειώσω τα σχεδον 900 σελίδες ελληνοκτόνου φλυαρίας του Νταβούτογλου.

    Σκέφτομαι να γράψω μια περίληψη 100 λέξεων να τη στείλω στον πρωθυπουργό μας. Πάνω από 100 λέξεις πιστεύω θα τον κουράσουν γιατί έχει busy schedule...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νικόλα μετα το σκι εχει ξεσκι?

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα πάντως το logo του Τούρκου Προέδρου μου θυμίζει κάτι σε συνδυασμό ΕΕ και άστρου της Βεργίνας (και τα δυό τα έχουν στο μάτι).

    Από περιέργεια λοιπόν περιηγήθηκα στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της Τουρκικής Προεδρίας, και στη συνέχεια στο υπό την αιγίδα της Προεδρίας «Πρόγραμμα για το στρατηγικό όραμα της Τουρκίας το 2023» (www.tsv2023.org). Στο φόρουμ αυτό εκτίθενται οι στόχοι και στρατηγικές της γείτονος για το έτος 2023.

    Στο εν λόγω σάιτ, μεταξύ άλλων, υπάρχει εκτενής αναφορά σε λόγο του Ερντογάν προς το Τουρκικό Κοινοβούλιο, ο οποίος και εκφράζει ως στόχο «να είναι...η Τουρκία...το 2023 σε διεθνές πεδίο μια χώρα με μεγαλύτερη επιρροή και δύναμη, μέλος της ΕΕ και να έχει με τις γειτονικές χώρες και χώρες του περιγύρου της σχέσεις ανεπτυγμένες στο μέγιστο επίπεδο ». (http://www.tsv2023.org/en/haberler/134-babakan-erdoandan-2023-hedefler.html.)

    Θα μου πείτε τα ξέρουμε ή τα ψυχανεμιζόμαστε αυτά, αλλά να και μια επίσημη τεκμηρίωση. Άντε λοιπόν, μετά το Γιωργάκη να στείλουμε και το Δρούτσα να μας κρατά και το φανάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργη, καλή τύχη με το Νταβούτογλου, - είναι και αυτός ο Σαρρής, ρε παιδί μου, λιγουλάκι φλύαρος, αλλά αν έχεις το κουράγιο για 900 σελίδες, αξίζει το κόπο! Ο Μερακλής είναι πιο βατός :-)

    Μάκη, το ξεσκί έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες! Απλώς, ο Τζέφρυ το συνδυάζει και με τα αγαπημένα του εξτρημ σπορτς!

    Ανώνυμε, η Ε.Ε. είναι πολύ δευτεράντζα για τις αυτοκρατορικές ονειρώξεις των Τούρκων. Άντα να πάρουν κανά ευρωπαικό πργραμματάκι, καμιά επενδυσούλα και ως εκεί. Οι βλέψεις τους πάνε πολύ πιο πέρα. (δυστυχώς για μας...)
    Το άστρο της Βεργίνας τους είναι επίσης μπας κλας. Εδώ μοστράρουν σαν «τουρκικές αυτοκρατορίες» τους πάσης φύσεως Ούννους, Τσεγκισχανέους και Ταμερλάνηδες, με Βεργίνες θα ασχολούνται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή