ξύλα πέτρες και τσαλιά καμμένα, ήτοι σκίτσα, σκέψεις και σχόλια του Νικόλα

13 Φεβ 2011

οδηγίες προς εξεγερμένους

καταλάβατε, ή να κάνω και κακά;

περισσότερες οδηγίες εδώ

8 Φεβ 2011

όψεις και προσεγγίσεις του μεταναστευτικού

Θέλοντας να συμβάλλουμε στο δημόσιο προβληματισμό για το μεταναστευτικό πρόβλημα, προσπαθήσαμε να δούμε πως αντιλαμβάνονται το θέμα διάφορες ομάδες του πληθυσμού...

1. Πασόκ

Πρόβλημα: οι ψηφοφόροι μας γερνάνε και δεν βρίσκουμε καινούριους...

Λύση: Τους βρήκαμε! Και δούλοι, και ψηφοφόροι!

2. Νέα Δημοκρατία

Πρόβλημα: Αμάν! Αυτοί μαζεύουν ψηφοφόρους!

Λύση: Καλά ήταν στα χωράφια, αλλά όχι και να ψηφίζουν!

3. Χρυσή Αυγή

Πρόβλημα: μοναξιά, φόβος, σύμπλεγμα κατωτερότητας, ναρκισσισμός

Λύση: γκρουπ θέραπυ με ξυλοδαρμούς, τραμπουκισμούς και ικανοποίηση εφηβικών απωθημένων

4. Αριστερά

Πρόβλημα: Σύμφωνα με το manual δεν έχουμε επαναστατικό υποκείμενο (τα τελευταία 150 χρόνια)...

Λύση: Το βρήκαμε! (Στη φωτό συνοικία του κέντρου της Αθήνας μετά την ανάπλασή της από την αριστερή πρωτοβουλία «Πεινάστε ζώα, μπα και βάλετε μυαλό και έρθετε στο κόμμα»)

5. Συμμαχία Εξαρχείων-Εκάλης

Πρόβλημα: Ο ελληνικός λαός αποτελείται από ζώα. (Στη φωτό νεαρά κοπέλα εκ Πακιστολάνδης προσεγγίζει ιθαγενή Έλληνα μαγαζάτορα, κάπου στη Κυψέλη)

Λύση: Ο ελληνικός λαός αποτελείται από ζώα. (Στη φωτό αφίσα που μας πληροφορεί πως για τα χαμηλά μεροκάματα φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ταξική συνείδηση. Ενώ αν κοπροσκυλιάζανε μέχρι τα 30 στη Βαρκελώνη και το Βερολίνο, θα αποκτούσανε)

6. Καλλιτέχνες

Πρόβλημα: Γύρισα στην Ελλάδα και δεν αντέχω! Όλοι οι μπουρτζόβλαχοι μαζεμένοι! Κλαρίνα, νταούλια, μουστάκες, κομπολόγια! Τρε μπανάλ!

Λύση: Να γίνουμε Ευρώπη! Να γίνουμε Νιου Γιορκ βρε παιδί μου! Λόντον! Μπερλίν! Με λογιών λογιών χρώματα και εστιατόρια, για να μην πλήττουμε!

7. Ανεπτυγμένες χώρες

Πρόβλημα: έπεσε ο Ντάου Τζώνης!

Λύση: παγκοσμιοποίηση, πολυπολιτισμός, ανοικτά σύνορα, αποικιακή εκμετάλλευση χωρών περιφέρειας, ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού, εξαθλίωση λαϊκών στρωμάτων, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, διάλυση συνοχής των κοινωνιών, και κείνος ο απείθαρχος τσομπάνος στο Σουδάν να μας γίνει και λίγο χρήσιμος τέλος πάντων! Να κάνει και καμιά δουλειά! Να εκσυγχρονιστεί επιτέλους!

8. Υπανάπτυκτες χώρες

Πρόβλημα: μας στερούν την πατρίδα μας, τον πλούτο μας, τα παιδιά μας, την ανεξαρτησία μας, την κουλτούρα μας, την αξιοπρέπειά μας.

Λύση: YA BASTA!


νέον ιστολόγιον


Καλωσορίζουμε τον φίλτατο Katz και το μπλογκ του
«μπαντιέρα ρόσσα με μπλε και πράσινους κόκκους»
στην διαδικτυακή ομήγυρη.

Διαβάστε μια «αιρετική» ἀποψη για τα γεγονότα της Νομικής εδώ:
Οι εργολάβοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
μέρος 1ο
μέρος 2ο

και μια αναδημοσίευση για τα γεγονότα στην Αίγυπτο εδώ:
Η εξέγερση του αραβικού έθνους ενάντια στην παγκοσμιοποίηση

Καλές αναρτήσεις!

4 Φεβ 2011

Μπερθ οφ α νέισιον

Birth of a nation

Έτσι τιτλοφορήθηκε το 1905 μία αμερικάνικη κινηματογραφική παραγωγή, σχετική με τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο και την ανοικοδόμηση των Η.Π.Α. Θεωρήθηκε πρωτοπόρα για τα κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής της, προκάλεσε, όμως, και πολλές αντιδράσεις για την ερμηνεία της ιστορίας που προέβαλλε ( και κυρίως για την ηρωοποίηση της Κου Κλουξ Κλαν). Τον ίδιο τίτλο επέλεξε και το συγκρότημα Αλαφούζου για τη νέα τηλεοπτική υπερπαραγωγή 1821: η γέννηση ενός έθνους (προσθέτοντας, τελικώς, και τη λέξη «-κράτους»).

Το θλιβερό πρώτο επεισόδιο ακολούθησαν οι αναμενόμενες αντιδράσεις για την ερμηνεία της ιστορίας που προκρίνει –και προωθεί– η σειρά. Αναπαράγει όλα τα ιδεολογήματα της σημερινής κατεστημένης ιστορικής σκέψης: ωραιοποίηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απόκρυψη των διωγμών των Ελλήνων, ανακήρυξη του έθνους σε φαντασιακή κατασκευή που επινόησαν οι αστοί διανοούμενοι του 18ου αιώνα, αποσιώπηση των καταστροφικών συνεπειών που είχε διαχρονικά η αποικιακή εξάρτηση της περιοχής μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις και εν γένει αυθαίρετη, ανιστόρητη και σχηματική κατασκευή της ελληνικής ιστορίας, βάσει προτύπων που (σαν γνήσιοι μεταπράτες της διανόησης) αντέγραψαν από άλλες, ευρωπαϊκές, χώρες.

Κι αν οι επαναστάτες του 1821 χρησιμοποιούσαν διαρκώς λέξεις όπως ελευθερία, πατρίδα, θρησκεία, κ.λπ, για τον υπεύθυνο της σειράς, Θάνο Βερέμη, «Η μέγιστη προσφορά του 1821 είναι ότι συνιστά ένα εκσυγχρονιστικό γεγονός»…

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά το δεύτερο επεισόδιο, ο παρουσιαστής κύριος Τατσόπουλος απολογήθηκε για την απόκρυψη πολλών ιστορικών δεδομένων με το παιδαριώδες επιχείρημα ότι ο περιορισμένος χρόνος δεν επέτρεπε την παράθεση όλων των γεγονότων της Τουρκοκρατίας. Λες και η επιλογή των γεγονότων που θα προβληθούν έγινε τυχαία –με κληρωτίδα– και δεν υπαγορεύθηκε από συγκεκριμένες ιδεολογικές επιταγές.

Από το πρώτο επεισόδιο ο κύριος Τατσόπουλος μας είχε αποκαλύψει, με ύφος νάρκισσου ινστρούχτορα, πως «κάθε εποχή ξαναεφεύρει την ιστορία της και προβάλλει πάνω στην ιστορία τις εμμονές της, τις εμπάθειές της και τις επιδιώξεις της». Δεν μας είπε, όμως, ποιες εμμονές, εμπάθειες και επιδιώξεις έχει ο ίδιος, καθώς και οι υπόλοιποι συντελεστές της παραγωγής. Διότι, ως γνωστόν, οι «πεφωτισμένοι» καθηγητές μας σχετικοποιούν και ξαναγράφουν την ιστορία μας, ισχυριζόμενοι ότι είχε γραφεί με τρόπο που να εξυπηρετεί τις πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές αντιλήψεις της εκάστοτε εξουσίας. Αποφεύγουν όμως να προβάλουν αυτή την ανάλυση και στους εαυτούς τους…

Οι ιδιότητες του κυρίου Βερέμη (πρώην πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, συνεργάτης της Καθημερινής και μέλος του νεοφιλελεύθερου κόμματος «Δράση») καταδεικνύουν ότι η σειρά δεν αποτελεί ένα αδιάφορο ντοκυμαντέρ του Νάσιοναλ Τζεογκράφικ, αλλά μία τηλεοπτική παραγωγή με καταφανείς πολιτικές συνεπαγωγές. Είναι μία περίπτωση ανάλογη του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού της κυρίας Ρεπούση, του ιδρύματος CDRSEE. Οι θιασώτες της κατεστημένης ιστορικής σκέψης δεν μπορούν εύκολα να μας πείσουν ότι ο Τζ. Σόρος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι θαμώνες της λέσχης Μπίλντεμπεργκ και οι υπόλοιποι χρηματοδότες του ΕΛΙΑΜΕΠ και του CDRSEE διέθεσαν τα χρήματά τους για να μας διδάξουν την ακριβή ημερομηνία έναρξης της ελληνικής Επανάστασης. Δεν πείθεται εύκολα κανείς ότι ο διεθνής κερδοσκόπος Τζ. Σόρος έχασε τον ύπνο του σκεπτόμενος ότι οι Έλληνες αγνοούν αν η Επανάσταση έγινε Τετάρτη ή Παρασκευή. Είναι προφανές ότι το ζήτημα βρίσκεται αλλού. Δεν πρόκειται απλώς για μια ακαδημαϊκή διαφωνία. Οι ίδιοι οι ιστορικοί αυτοί μας υπενθυμίζουν διαρκώς (όπως π.χ. όταν υπέγραφαν υπέρ του σχεδίου Ανάν) ότι τα κίνητρά τους δεν περιορίζονται στην ικανοποίηση της επιστημονικής τους περιέργειας.

Όπως επίσης δεν είναι εύκολο να μας πείσουν πως όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι αγράμματος, γραφικός, εθνικιστής, housewife (sic) και ό,τι άλλο χαρακτηρισμό αποδίδουν σε όποιον αμφισβητήσει τα φαντασιόπληκτα ιδεολογήματά τους. Με όλο τον ελιτισμό και την αλαζονεία που διακρίνει τις ελληνικές ελίτ (πολιτική, οικονομική και κυρίως πνευματική) προσπαθούν να μας πείσουν πως οι μόνες πιθανές ερμηνείες της ιστορίας είναι αυτές των φραγκοπασαλειμμένων ελίτ από τη μία και των Λιακόπουλου και Άδωνη από την άλλη. Οι μόνοι που πείθονται, βέβαια, είναι όσοι ταυτίζονται ιδεολογικά μαζί τους, άντε –το πολύ- και ένα κομμάτι της μεταμοντέρνας αριστεράς, που υιοθετεί άκριτα τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης, αρκεί να ικανοποιούν το «αντιεθνικιστικό» φετίχ της. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως η ίδια νοοτροπία και φρασεολογία διακρίνει και την πολιτική μας ελίτ. Όποιος διαφωνεί με το μνημόνιο είναι άσχετος, γραφικός, εθνικιστής κλπ. Η ίδια φρασεολογία επαναλαμβάνεται κάθε φορά που η πολιτική και η ιδεολογία του καθεστώτος γίνονται αντικείμενο κριτικής. Το εκβιαστικό δίλημμα «ΕΛΙΑΜΕΠ ή Λιακόπουλος» παραπέμπει εύστοχα στο δίλημμα «Μνημόνιο ή καταστροφή», για να μη θυμηθούμε το «Καραμανλής ή τανκς»… Και αποκαλύπτει τον χυδαίο ολοκληρωτισμό που χαρακτηρίζει τη νοοτροπία της εξουσίας, της κατεστημένης διανόησης και των θλιβερών παπαγάλων τους.


εφημερίδα Ρήξη, τ.71, Φεβρουάριος 2011