ξύλα πέτρες και τσαλιά καμμένα, ήτοι σκίτσα, σκέψεις και σχόλια του Νικόλα

16 Μαΐ 2014

Αντίσταση στο Χαλάνδρι

Aπό την εφημερίδα Ρήξη που κυκλοφορεί (τ.104, Μάιος 2014)


Εν µέσω αποχωρήσεων, καταγγελιών και… δικαστικών διώξεων της διαλυόµενης και απερχόµενης νεοδηµοκρατικής δηµοτικής αρχής και, από την άλλη, συνωστισµού αλληλοδιαπλεκόµενων συµπαντιπολιτευόµενων ανεξάρτητων πασόκων, οι δηµοτικές εκλογές στο Χαλάνδρι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η πορεία του Χαλανδρίου αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Από τις αρχές της περασµένης δεκαετίας, µε τα µεγάλα έργα της Ολυµπιάδας άρχισε να χάνει τον ιδιαίτερο πλουραλιστικό, χαρακτήρα του και, από πόλη-κέντρο, µετατράπηκε σε προάστιο-κόµβο. Τα τελευταία, δε, χρόνια, το κέντρο της πόλης αναπτύσσεται ως… µπαρούπολη και φραπεδούπολη, χάνοντας τον µοναδικό συνδυασµό εµπορικών, ψυχαγωγικών, βιοτεχνικών και οικιστικών χρήσεων που το χαρακτήριζε διαχρονικά. Η εποχή του µνηµονίου βρίσκει το Χαλάνδρι να βυθίζεται ακόµη περισσότερο στο λάιφ στάιλ και τον παρασιτισµό, αντί να ακολουθήσει την αντίθετη πορεία.
Παράλληλα µε αυτές τις εξελίξεις, όµως, αναπτύσσεται και ένα πολύµορφο κίνηµα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεργατισµού, µε πολλές και σηµαντικές πρωτοβουλίες (διάθεση προϊόντων χωρίς µεσάζοντες, συνεταιριστικό φροντιστήριο, συνεταιριστικός παιδικός σταθµός κ.λπ.) που δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για µια από τα κάτω ενεργοποίηση και οργάνωση των πολιτών. Σε αυτά τα πλαίσια δραστηριοποιείται και η ανεξάρτητη δηµοτική συνεργασία «Αντίσταση µε τους Πολίτες του Χαλανδρίου», που επιχειρεί να συνδυάσει την κινηµατική δράση µε τη διεκδίκηση της δηµοτικής αρχής.
Όπως λέει και ο υποψήφιος δήµαρχος, Σίµος Ρούσσος: «Ο Δήµος πρέπει να γίνει οργανισµός της κοινωνίας των πολιτών, ανοιχτός, δηµοκρατικός, πρωτεργάτης της κοινωνικής αλληλεγγύης, κοιτίδα της πολιτιστικής έκφρασης, φορέας της αξιακής ανασυγκρότησης της κοινωνίας µας».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου