ξύλα πέτρες και τσαλιά καμμένα, ήτοι σκίτσα, σκέψεις και σχόλια του Νικόλα

25 Μαΐ 2011

Όψεις νεοφιλελευθερισμού στην μεταμοντέρνα Ελλάδα

Σταχυολόγηση από τον καθεστωτικό τύπο

Έχω βαρεθεί να ακούω διαρκώς τον κάθε αφελή να εκστομίζει άρες-κατάρες εναντίον των Μ.Μ.Ε. Η κριτική (υστερική και αφοριστική) είναι άδικη. Εγώ λαμβάνω την πληρέστερη και συνοπτικότερη ενημέρωση, χωρίς κόπο και ψάξιμο. Τρεις σελίδες από την Καθημερινή, μια φορά την εβδομάδα, και έχεις απλά και συνοπτικά όλη τη κυβερνητική πολιτική, τις επιδιώξεις του Τζέφρυ και των Τραπεζών, της Τρόικας και του ΔΝΤ. Όλο το δωσιλογικό κατεστημένο σε πέντε αράδες, με απλά ελληνικά, για να μην έχει κανείς αμφιβολίες.

Ενδεικτικά, από την τελευταία κυριακάτικη Καθημερινή:

Σκληρά διλήμματα

Ο Αλέξης Παπαχελάς προτείνει να ξεπουληθεί η χώρα, προκειμένου να μην ξεπουληθεί η χώρα:

Η τραγωδία των Ελλήνων πολιτικών ηγετών είναι πως δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει μαγική λύση στο πρόβλημά τους. Όσο δειλιάζεις να απολύσεις 10.000 υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τόσο πιο σίγουρο κάνεις ότι θα αναγκασθείς σε λίγους μήνες να απολύσεις 100.000.

Ανάγκη λαϊκού ηγέτη

Ο Κώστας Iορδανίδης περιγράφει την φασίζουσα δομή των σύγχρονων δημοκρατιών και προτείνει το ιδανικό προφίλ ενός νέου δικτάτορα:

Εγείρεται το ερώτημα, κατά συνέπεια, εάν σε μια χώρα, όπου ισχύει το αντιπροσωπευτικό σύστημα διακυβερνήσεως, μπορεί να εφαρμοσθούν ριζοσπαστικές αλλαγές. Πρόκειται φυσικά για ψευδεπίγραφο δίλημμα, διότι δεν υπάρχει πρόταση -ακόμη και η πιο ολέθρια για τα συμφέροντα των πολιτών- σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία που να μην γίνεται αποδεκτή, εάν υπάρχει ηγέτης να την διοχετεύσει στις «μάζες» καταλλήλως. […] Διέφυγε της προσοχής των «εκσυγχρονιστών» της κυβερνήσεως του κ. Παπανδρέου ότι οι μεγαλύτεροι ηγέτες της Δύσης, δεν ήταν ούτε σοσιαλιστές ούτε συντηρητικοί - με την τρέχουσα σημασία της λέξεως. Ήταν ριζοσπάστες λαϊκιστές. […] Αυτό που στην παρούσα φάση έχει ανάγκη η Ελλάς είναι λαϊκό ηγέτη, με την παραδοσιακή σημασία της λέξεως, που θα δημιουργήσει στους πολίτες την επιθυμία να αγωνισθούν.

Ο κλαυθμός για το Δημόσιο

Ο Πάσχος Mανδραβέλης, ως συνήθως, αναλαμβάνει να εκλαϊκεύσει, με έξυπνα τσιτάτα και ατάκες, τις απαιτήσεις του ΔΝΤ:

Με τις ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να χαθούν θέσεις εργασίας. Θα χαθούν θέσεις πληρωμένης αεργίας.

Ηγεσίες σε αδιέξοδο

Ο Στέφανος Μάνος, όπως πάντα, αποφασίζει και ανακοινώνει την κυβερνητική πολιτική του επόμενου διαστήματος. Αυτή τη σαιζόν η συνταγή περιλαμβάνει κυβέρνηση (αντ)εθνικής συνεννόησης, ώστε να εφαρμοστεί το νέο μνημόνιο:

Στην ερώτηση για τον βασικότερο υπεύθυνο για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, μόλις 2% απαντά «τα δάνεια και ο υπερδανεισμός». Η σωστή και απλή απάντηση ότι «ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε» δεν αναφέρεται καν! […] Είμαστε σε πραγματικό αδιέξοδο που ελπίζω να κατανοήσουν όσοι διατηρούν καθαρό μυαλό στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και να δράσουν αναλόγως.

Oι προτάσεις Mάνου

Ο Χρήστος Γιανναράς αναλαμβάνει το φιλολογικό επίχρησμα, ώστε να πιάσει και το πιο απαιτητικό, φιλολογικά, κοινό (Μανδραβέλης από την ανάποδη):

Δεκαετίες τώρα ο κ. Mάνος καταθέτει σταθερά ένα πολιτικό λόγο εκπληκτικής (για τα δεδομένα του ελλαδικού σκηνικού) συνέπειας σε στόχους ορθολογικού νοικοκυρέματος του κράτους. Έχει το χάρισμα να λύνει προβλήματα, είναι προικισμένος με την πολιτική ευφυΐα της τετράγωνης λογικής. […] H επιβίωση ανεξάρτητου ελλαδικού κράτους μετράει μέρες, το ίδιο και το όποιο υπόλειμμα έννομης τάξης. H εφαρμογή των προτάσεων Mάνου είναι κατεπειγόντως επιτακτική.

5 σχόλια:

 1. Τα Ζόμπι βγήκαν από τον τάφο τους...Φρικιαστική ανάρτηση - αγαπητέ Νικόλα τέτοια αιμοσταγής 80΄s αισιοδοξία δεν αντέχεται με τίποτα. Και το πιο φρικώδες όλων τα τσιτάτα του Γιανναρά...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΠΑΣΧΕΤΕ,κ.Πάσχο!ΠΑΣΧΕΤΕ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΙΑΤΩΣ ΚΑΙ Ρ Υ Π Α Ι Ν Ε Τ Ε ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΜΑΣ.ΑΙΔΩΣ,ΝΕΟΦΡΑΓΚΕ-ΓΡΑΙΚΥΛΕ Π Ο Υ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΗ 'ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΟΜΟΦΡΟΝΕΣ ΤΗΣ Ε Θ Ν Ο Δ Ι Α Λ Υ Σ Η Σ ΚΑΙ Ε Θ Ν Ο Α Φ Υ Δ Α Τ Ω Σ Η Σ ΜΑΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΕΘΗ Η ΜΩΡΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ(''ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ'') ΕΩΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ(ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ,ΔΕ,ΕΔΩ,ΠΩΣ ΕΧΕΙ ''ΕΞΕΤΑΣΘΗ'' ΓΙΑ ΤΙΣ Ε Θ Ν Ο Μ Η Δ Ε Ν Ι Σ Τ Ι Κ Ε Σ ΣΟΥ ΝΟΣΗΡΟΤΑΤΕΣ ΝΕΟ(ΜΥΘΟ)ΠΛΑΣΙΕΣ-ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ-ΙΔΕΟΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ Υ Π Ε Ρ ΤΗΣ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗΣ-ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ Ο Α Δ Ε Λ Φ Ο Σ ΜΟΥ!).Γ Ε Λ Ο Ι Ω Δ Ε Σ Τ Α Τ Ε,Ε Σ Υ Κ Α Ι ΤΟ ''ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ'' Σ Υ Γ Κ Ρ Ο Τ Η Μ Α-Ο Μ Ι Λ Ο Σ ΠΟΥ ΣΕ ''ΑΝΕΔΕΙΞΕ'' ΚΑΙ ΣΕ ''ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ'' ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΗΣ ΤΟΝ ΠΟΔΗΓΕΤΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΤΩΝ ''ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ''.Π Α Ν Α Θ Λ Ι Ε Τ Υ Ρ Α Ν Ν Ι Σ Κ Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. το ζουραρίζειν να γίνεται σε μικρογράμματη γραφή, περικαλώ!
  Υποθέτω πως η απάντησις του Πάσχου στα ανωτέρω θα ερχόταν με την μορφή του γνωστού άσματος του λαϊκού σταρ Φλωρινιώτη: «Πειράζει που είμαι και μεγάλη φίρμα, πειράααααζει;»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σας είναι κοπιώδης η μεγαλογράμματη;Θα το προσέχω.Έμφαση ήθελα να δώσω για τους πλοκάμους της έμμισθης ''ισοπεδωτικότητάς'' των και του εκκολαφθέντος ερυθροφασισμού των και,π ρ ο σ ο χ ή,σας π α ρ α κ α λ ώ,μ α κ ρ ά ν εμού το ''ζουραρίζειν'' με το Ζουράρη του.Α υ τ ή η ε π ο χ ή,με ό,τι σηματοδότησε και σηματοδοτεί περιλειπομένη και απαξιωθείσα,δε με εκφράζει και δε 'βρίσκεται εντός μου.Είναι άνευ ουσίας και σημασίας προς την εποχή μ α ς,πια,καθότι η χρώση της έχει ατονήση και εξασθενήση σχεδόν καθ'ολοκληρίαν από τα συνεχή της λάθη και τις εκτενείς της παραλείψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή