
(Σκίτσο του Glenn McCoy (Uclick.com - 23.12.2010) από εδώ)
Τουρίστεσβελτανσάουνγκ
Κάθε εποχή και κοινωνία χαρακτηρίζεται από κάποια κοσμοαντίληψη – κάποιο σύνολο κοινών αντιλήψεων για τον κόσμο και τον άνθρωπο. Και βέβαια, από πρότυπα. Τον παλιό καιρό υπήρχαν τα πρότυπα του πολεμιστή, του λόγιου, του παπά, του δάσκαλου… Ο νέος κόσμος διατήρησε κάποια από αυτά τα πρότυπα (για όσο τον εξυπηρετούσαν) και εισήγαγε –ως κυρίαρχα– δύο νέα: το πρότυπο του επιχειρηματία και το πρότυπο του δικηγόρου. Τα δύο επαγγέλματα που ενσαρκώνουν τις δύο νέες θρησκείες: την Αγορά και το Δίκαιο. (Εντελώς συμπτωματικά και τα δύο επαγγέλματα απαιτούν μειωμένη –έως ανύπαρκτη– ηθική…).
Οι καιροί αλλάζουν όμως, και ο ακόμα πιο νέος κόσμος –αυτό το παγκοσμιοποιημένο καταναλωτικό νηπιαγωγείο που αποκαλείται ευφημιστικά «ελεύθερη δυτική κοινωνία» – είχε ανάγκη από ένα νέο πρότυπο. Και το βρήκε: είναι ο τουρίστας! Το ιδανικό πολιτισμικό πρότυπο της εποχής! Αν ανάγουμε τον τουρισμό σε νοοτροπία και στάση ζωής, θα δούμε ότι ενσαρκώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του μοδέρνου τρόπου ζωής.
«Δεν προλαβαίνω!» Η κραυγή αγωνίας κάθε τουρίστα! Που να προλάβεις σε 5-10 μέρες να δεις όλα τα καλούδια μιας πόλης; Οργάνωση, λοιπόν! Αυστηρό πρόγραμμα για να δούμε – έστω και τροχάδην – όλα τα βασικά. Κι ας μη καταλάβουμε τίποτε∙ δεν πειράζει. Αρκεί που βγάλαμε φωτογραφίες, να «τα θυμόμαστε». Και πράγματι, τόσο επιφανειακά και γρήγορα που τα επισκεφθήκαμε, είναι όντως απαραίτητες οι φωτογραφίες για να θυμόμαστε μετά ότι τα επισκεφθήκαμε…
Έτσι και στη ζωή μας: ταχύτητα! Δεν προλαβαίνουμε να ζήσουμε κάτι πραγματικά, τόπους, μνήμες, ανθρώπινες σχέσεις. Τα προσεγγίζουμε όλα τηλεγραφικά – φωτογραφικά. Πώς αλλοιώς; Οι ατελείωτες ώρες εργασίας και οι ατελείωτες ώρες καταναγκαστικής ψυχ(απ)αγωγίας δεν αφήνουν πολύ ελεύθερο χρόνο για να ζήσουμε κάτι πραγματικά. Ούτε χρήμα… Ούτε όρεξη… Ούτε και… ανάγκη!
Η αλήθεια είναι ότι ένα ταξείδι είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν. Με ένα-δυο χιλιάρικα, αγοράζουμε πολλά πράγματα:
α) Βλέπουμε καινούριους τόπους, όμορφους και λαμπερούς. Απαραίτητο, μιας ο δικός μας τόπος έπαψε να μας συγκινεί.
β) Γνωρίζουμε ένα σωρό μακρυνούς ανθρώπους και λαούς. Απαραίτητο, μιας και αδυνατούμε (ή αρνούμαστε) να γνωρίσουμε το γείτονά μας.
γ) Καταναλώνουμε νέες εμπειρίες – καινούριες κάθε φορά και μοναδικές. Απαραίτητο, αφού καμία εμπειρία, πλέον, δεν είναι τόσο δυνατή ώστε να κρατήσει. Μετά από λίγο ξεφτίζει και πρέπει να αγοράσουμε κάποια καινούρια.
δ) Αγοράζουμε μοναδικά συναισθήματα – χαρά, έκπληξη, ικανοποίηση… Απαραίτητο, μιας και τα συναισθήματα αυτά, είναι ολοένα και πιο δύσκολο να τα βρούμε στην καθημερινή μας ζωή.
Και όλα αυτά σε εντυπωσιακό αριθμό! Πολλά μέρη, πολλοί άνθρωποι, πολλά αξιοθέατα, πολλά αναμνηστικά, πολλές εμπειρίες. Ο απόλυτος θρίαμβος του δυτικού νεωτερικού φαντασιακού: η επικράτηση της ποσότητας έναντι της ποιότητας. Κανείς δεν έχει δει τόσα πολλά, και δεν έχει βιώσει τόσα λίγα, όσο ο τουρίστας! Μήπως θα ήταν προτιμότερο, αντί να θέλουμε να δούμε καινούρια πράγματα, να θέλαμε να γνωρίσουμε καινούρια πράγματα; Αλλά τι σόι τουρισμός θα ήταν αυτός;
Όταν ο πόνος γίνεται εμπόδιο στο χρήμα, το χρήμα καλείται να γιατρεύσει τον πόνο.
Όταν η μνήμη γίνεται εμπόδιο στην ισοπέδωση, ο ορθολογισμός καλείται να σουλουπώσει την μνήμη.
Όταν η γενοκτονία γίνεται τουριστική ατραξιόν, η υποταγή γίνεται ρεαλιστικό πολιτικό πρόταγμα.
Από το Λας Βέγκας στο Άμστερνταμ
Το σώμα ως εμπόρευμα, ο έρωτας ως δικαιοπραξία, η αποκτήνωση ως επιχειρηματικό πλεονέκτημα.
Όταν το χρήμα γίνεται αυτοσκοπός, το εμπόριο λευκής σαρκός γίνεται αστραφτερή βιτρίνα.
Όταν ο πλούτος του λαού σου γίνεται βάρος, τα σκουπίδια του κατακτητή σου γίνονται φυγή.
Ο μπαμπούλας ως μέσο αποπροσανατολισμού.
Όταν η γύμνια γίνεται ιδεολογία, τα σκιάχτρα γίνονται επιχείρηματα.
Όταν η συλλογική ταυτότητα γίνεται ατομικό βίτσιο, η αποκτήνωση γίνεται όπλο της ελίτ.
Όταν το όπλο της ελίτ γίνεται όπιο, το όπιο του λαού γίνεται όπλο.
Α) Δημοκρατική. Δημοκρατική ίσον κομματικό τσιφλίκι στην σημερινή νεοφιλελεύθερη κοινοβουλευτική δικτατορία. Δεν είναι κομμουνιστική η συμμαχία, ούτε φασιστική. Δεν κοιτάει τις χούντες του παρελθόντος, κοιτάει μπροστά, τη χούντα του μέλλοντος. Ζει την εποχή της (παγκοσμιοποίηση), είναι μέσα στα πράγματα (ΔΝΤ), φοράει ότι επιτάσσει η μόδα (νεοφιλελευθερισμός). Και αυτό είναι τρέντυ.
Β) Συμμαχία. Ναι, καλά καταλάβατε, δεν έχουμε μία ομάδα ανθρώπων με κοινή ιδεολογία που θέλουν να κάνουν μία πολιτική παρέμβαση (άρα θα είχαμε κόμμα). Έχουμε μία ομάδα επαγγελματιών πολιτικών, που έμειναν άνεργοι και συνασπίζονται για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της καριέρας τους. Και συμμαχούν με τον οποιονδήποτε. Γιατί ζουν σε έναν ρευστό κόσμο που όλα αλλάζουν. Και πρέπει να είναι ευέλικτοι, αν δεν θέλουν να μείνουν πίσω. Ευέλικτοι, δεκτικοί σε συμμαχίες, κουμπαριές, τρίγωνα, τετράγωνα και λοιπά σχήματα και στάσεις. Και αυτό είναι τρέντυ.
Γ) logo. Το logo της εταιρείας είναι πολύ προσεγμένο και επικοινωνιακά εύστοχο. Παραπέμπει στη δημοκρατία (ελιά), και δίνει την αίσθηση της δημιουργίας, της προόδου, της προκοπής. Μεστό, άμεσο, αφαιρετικό. Όπως πρέπει να είναι μία μάρκα ρούχων (φέρνει σε timberland ή μου φαίνεται;), ένα κλασάτο αποσμητικό, μία βιολογική βαφή μαλλιών. Και αυτό είναι τρέντυ.
Με λίγα λόγια το νέο κόμμα δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του. Δεν υποκρίνεται. Είναι ένα δεκανίκι του Πασόκ και τα παγκοσμιοποίησης, ένα καταφύγιο πασών των ατυχήσαντων λαμογίων και τενεκέδων του κοινοβουλίου, ένα μαγαζί που περιμένει τη θέση του στην μελλοντική δωσιλογική κυβέρνηση συνεργασίας. Επιδεικνύει τον εαυτό του, τονίζει το ρόλο του και περιμένει τη στιγμή που θα λάμψει στη τηλεόραση και θα γεμίσει τα πρωτοσέλιδα. Και αυτό είναι τρέντυ.
Μόνο που σε περιόδους κρίσης, το τρέντυ δεν είναι και πολύ τρέντυ…
Παρ' όλα αυτά συμβαίνει κάτι ανεξήγητο. Ενώ ο κόσμος μένει απαθής στα καμώματα του μινεσσοτικού, παρατηρείται σε ορισμένους εμφάνιση των ίδιων συμπτωμάτων! Με φρίκη οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο μινεσσοτισμός είναι μεταδοτικός! Παρατηρείστε την γεροντοκόρη με το λαχανί μπλουζάκι (γράφει bitch New York, ή κάτι τέτοιο) στη πρώτη φωτό, και το ημικαθυστερημένο ζεύγος στη δεύτερη. Οι ομοιότητες εμφανείς. Η πάθηση εξαπλώνεται...