ξύλα πέτρες και τσαλιά καμμένα, ήτοι σκίτσα, σκέψεις και σχόλια του Νικόλα

24 Νοε 2010

Γιατί η Ντόρα είναι τρέντυ


Διαψεύδοντας όλους τους κακόπιστους (και εμένα, βεβαίως), που έλεγαν ότι ο Δρακουμελ τζούνιορ θα επιλέξει ένα άθλιο όνομα που δεν σημαίνει τίποτε, επέλεξε αντ’ αυτού ένα πολύ άθλιο όνομα που δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Ή μάλλον, δεν σημαίνει τίποτε σε όσους περίμεναν να δούνε ένα κόμμα. Άρα περίμεναν και μία ιδεολογία, ένα πολιτικό στίγμα, κάποιο όραμα, βρε παιδί μου. Αν το δούμε, όμως, ως μία επιχείρηση, ως ένα καταναλωτικό brand, -και η Ντόρα είναι ειλικρινής ως προς αυτό- τότε το νέο brandname-logo τα λέει όλα. Απλό, σύντομο, περιεκτικό. Γι’ αυτό η Ντόρα είναι τρέντυ.
Διότι ξέρει την αγορά, ξέρει τους νόμους του marketing, ξέρει ότι η ίδια δεν είναι τόσο ένας πολιτικός ηγέτης, όσο ένας τριτοκλασάτος πλασιέ, που γυροφέρνει το πολιτικό τοπίο, πόρτα πόρτα, πουλώντας το όνομά, το επώνυμο και τα κομματόσκυλά της. Ας τα πάρουμε, όμως, ένα ένα.

Α) Δημοκρατική. Δημοκρατική ίσον κομματικό τσιφλίκι στην σημερινή νεοφιλελεύθερη κοινοβουλευτική δικτατορία. Δεν είναι κομμουνιστική η συμμαχία, ούτε φασιστική. Δεν κοιτάει τις χούντες του παρελθόντος, κοιτάει μπροστά, τη χούντα του μέλλοντος. Ζει την εποχή της (παγκοσμιοποίηση), είναι μέσα στα πράγματα (ΔΝΤ), φοράει ότι επιτάσσει η μόδα (νεοφιλελευθερισμός). Και αυτό είναι τρέντυ.

Β) Συμμαχία. Ναι, καλά καταλάβατε, δεν έχουμε μία ομάδα ανθρώπων με κοινή ιδεολογία που θέλουν να κάνουν μία πολιτική παρέμβαση (άρα θα είχαμε κόμμα). Έχουμε μία ομάδα επαγγελματιών πολιτικών, που έμειναν άνεργοι και συνασπίζονται για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της καριέρας τους. Και συμμαχούν με τον οποιονδήποτε. Γιατί ζουν σε έναν ρευστό κόσμο που όλα αλλάζουν. Και πρέπει να είναι ευέλικτοι, αν δεν θέλουν να μείνουν πίσω. Ευέλικτοι, δεκτικοί σε συμμαχίες, κουμπαριές, τρίγωνα, τετράγωνα και λοιπά σχήματα και στάσεις. Και αυτό είναι τρέντυ.

Γ) logo. Το logo της εταιρείας είναι πολύ προσεγμένο και επικοινωνιακά εύστοχο. Παραπέμπει στη δημοκρατία (ελιά), και δίνει την αίσθηση της δημιουργίας, της προόδου, της προκοπής. Μεστό, άμεσο, αφαιρετικό. Όπως πρέπει να είναι μία μάρκα ρούχων (φέρνει σε timberland ή μου φαίνεται;), ένα κλασάτο αποσμητικό, μία βιολογική βαφή μαλλιών. Και αυτό είναι τρέντυ.

Με λίγα λόγια το νέο κόμμα δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του. Δεν υποκρίνεται. Είναι ένα δεκανίκι του Πασόκ και τα παγκοσμιοποίησης, ένα καταφύγιο πασών των ατυχήσαντων λαμογίων και τενεκέδων του κοινοβουλίου, ένα μαγαζί που περιμένει τη θέση του στην μελλοντική δωσιλογική κυβέρνηση συνεργασίας. Επιδεικνύει τον εαυτό του, τονίζει το ρόλο του και περιμένει τη στιγμή που θα λάμψει στη τηλεόραση και θα γεμίσει τα πρωτοσέλιδα. Και αυτό είναι τρέντυ.

Μόνο που σε περιόδους κρίσης, το τρέντυ δεν είναι και πολύ τρέντυ…

5 σχόλια:

  1. Φίλτατε Νικόλα,

    Bρίσκω το χιούμορ σας λίαν ευθύβολον, γενικώς. Ειδικώς δε τα εις το εδάφιον (β) σχόλια παρότι λίαν καυστικά είναι εξόχως εύστοχα. Παρηγορούμαι έστω με τα λεγόμενά σας εις το εδάφιον (γ) καλά σχόλιά σας περί του λόγου (logo) μας. Ε μα, βλέπετε φίλτατε, Ημείς, ως εκ Κρήτης παλαιόθεν ορμώμενοι χωροδεσπόται, γνωρίζομεν καλώς από λάδι (και τί λάδι)! Ευχαριστώ πάντως δια την φιλοξενίαν σας εις τον πάνυ ευφάνταστο ιστότοπόν σας, επιφυλάσσομαι δε εις το μέλλον να σας προσκαλέσω εις το εν Κυδωνίαις ευρισκόμενον μέγα και κραταιόν επταπύργιόν μου. Βλέπετε, αγαπητέ, κατά βάθος ομοιάζομεν εις τι.

    Ο εκ Μεγαλονήσου Μέγας Πυργοδεσπότης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σας ευχαριστώ δια την πρόσκλησίν σας, ω Πυργοδέσποτα (λίγο μασωνικός ακούγεται ο τίτλος, μπαι δε γουέι), είναι τιμή μου να επισκεφθώ την μεγαλόνησο. Οφείλω, όμως, να σας προειδοποιήσω, πως, παρά την εντελώς επιφανειακή και περιστασιακή επαφή μου με τον κόσμο του μεταφυσικού, διαθέτω όλας τας γνώσεις και τον εξοπλισμόν δια την επιτυχήν αποτροπήν κάθε ανοσίου και βλασφήμου επιθέσεως (βλέπε καλικάντζαροι, βουρδούλακες, λυκάνθρωποι, δρακουμέληδες, βριλ, νεφελίμ, διαφημιστές κ.α.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Δόξα και Τιμή"!!! Πού το ξέθαψες πάλι αυτό;;;
    "Οι Τιτάνες από ύπνο ξυπνούν, στ' όνομά του κρασί για να πιουν": πςςςςςςςς... Κατής, Αρχηγός! :-D
    (πότε θα βάλεις πεδίο σχολιασμού για τα βιντεάκια;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν έχω καταφέρει να βάλω σχόλια στα βίδεα, και είναι κρίμα! Θα δω τι θα κάνω!

    Παρεπιμπτόντως, κοροιδεύουμε κοροιδεύουμε, αλλά εγώ τα βιντεάκια που ανεβάζω όντως τα γουστάρω!
    Από Κατή έχω και βινύλιο! (Με μια Ρουμάνα ντεμεκ σεξοβόμβα στο εξώφυλλο - τραγωδία...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πλάκα κάνεις; Κι εμείς τα γουστάρουμε, δε γεννάται θέμα (άλλο τώρα, για ποιούς λόγους γουστάρουμε έκαστον βίντεο :-))
    Όσο για τον Κατή, ε, είναι και λίγο σα να ξαναβλέπεις ταινία με Ψάλτη, Φίνου και Γαρδέλη, δεν είναι; Πάντως, πέρα από το "γραφικόν" του πράγματος, η μουσική, ειδικά σε ορισμένα κομμάτια "τα σπάει"! (τη λιώσαμε την κασέτα πατριώτη... http://www.youtube.com/watch?v=vc8Qcx35zf0)

    ΑπάντησηΔιαγραφή